3.Boğaz Köprüsü Trilux ile aydınlatılıyor… Dünyanın en geniş, en yüksek ve üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsünün teknik aydınlatması için özel çözümler...

Proje Hakkında
Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Boğaz Köprüsü), 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş, 322 metre kule yüksekliği ile eğik askılı köprü sınıfında dünyanın en yüksek, tüm köprü sınıflarında Fransa'da bulunan Millau Viyadüğü'nden sonra ikinci en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olarak ön plana çıkmaktadır. Köprü, ayrıca 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun, tüm asma köprüler arasında 9. en uzun orta açıklığa sahip asma köprüsüdür. Köprü üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçmesi planlanıyor. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı üzerinde yapılacak 3. köprünün konsept tasarımı yapı mühendisi “Fransız köprü üstadı” olarak nitelendirilen Michel Virlogeux ile İsviçreli T-Engineering firması tarafından ortak olarak yapılmıştır.

2013 yılında yapımına başlanan ve 2016 yılında tamamlanan 3. Boğaz Köprüsünün ismi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verilmiştir. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

Projenin teknik aydınlatma tasarımında viyadükler, çelik ve beton tabliyeler, platformlar ve otoyol aydınlatması için farklı aydınlatma gereksinimlerine özel çözümler sunulmuştur. Viyadük ve tabliyeler için yüksek koruma sınıflı ve yüksek sıcaklık değişimlerine dayanımlı ürünler kullanılırken; platformlar için Trilux Cuvia LED armatürler; otoyol aydınlatması için Trilux Lumega (9721) serisi yol aydınlatma armatürleri kullanılmıştır.

Proje Künyesi
Yer: İstanbul / Türkiye
Yıl: 2016
Müşteri: IC İçtaş – Astaldi JV
Elektrik Proje ve Taahhüt: Siemens
Aydınlatma Tasarımı: Sisel Müh. Elk. San. Tic. A.Ş | Endalight | Trilux Türkiye
Kullanılan Armatürler: Trilux Oleveon,Trilux Combial, Trilux Lumega,Trilux Cuvia

Diğer Projeler

Daha fazla bilgi için ...
Oberkasseler Bridge

Daha fazla bilgi için ...
Lighting for Architecture Bridges

Daha fazla bilgi için ...
Osmangazi Köprüsü

Please choose your preferred language.
Switch to English