Spor alanları için ışık kullanımı ve yönetimi, spor aktivitesinin türüne, kategorisine, izleyici kitlesinin var olur olmadığına bağlı olarak projelere özel çözümler gerektiren bir iştir.

Spor alanlarındaki aydınlata çözümleri için şartlar ve gereklilikler mutlaka iyi analiz edilmeli ve bu gerekliliklere göre çözümler sunulmalıdır.

Amatör sporlardan, endüstriyelleşmiş profesyonel etkinliklere kadar, aydınlatma spor aktivitelerinin gerçekleştirilmesinden izleyicilere ulaşmasına varıncaya kadar en önemli parametrelerinden biri olmuştur.

Standartlar
Tüm bu nedenler uluslararası standart ve yönetmeliklerin oluşturulmasını gerektirmiştir. Bunlardan en temeli EN12193 olarak bilinen, spor etkinlikleri sırasında görsel algının en verimli hale getirilmesini hedefleyen Uluslararası Spor Aydınlatması ve Işık standartlarıdır.

EN 12193 tüm spor dallarını kapsaması bakımından önemli bir standarttır. Akla gelebilecek her türlü spor alanlarına ait hem kapalı hem açık saha aydınlatma değerlerini içerir ve standardize eder. Her spor alanı için I,II,III olmak üzere üç farklı seviyede yatay aydınlatma değeri, aydınlatmaya ait düzgünlük değerlerinin standartlarının belirtir. eri için enerji verimli ve çevre dostu uygulamalar için en azından bir adım daha atılmıştır.

Ancak günümüzde endüstriyelleşen spor aktivitelerinde, yalnızca sporcuların değil TV yayını ile seyircilerin de görsel konforu ve verimlilik oldukça önemli bir hale geldiğinden TV yayını yapılan spor aktivitelerinde standartların belirlenmesi her spor organizasyonu için bağlı olunan federasyonlara bağlı hale getirilmiştir. Bunlardan en bilineni futbol organizasyonları için FIFA standartlarıdır.

FIFA futbol organizasyonlarında gerekli aydınlatma için oldukça detaylı çalışmalar yapmış ve yayınlamıştır. TV yayını olan organizasyonlarda hangi standartlara göre bir aydınlatma tasarımı yapılması gerektiğini açık şekilde kamera tiplerine, armatür montaj yerlerine varıncaya kadar belirtmiş ve belirleyerek standardize etmiştir.

Trilux aydınlatma sistemleri özellikle Avrupa ve Türkiye’de etkileyici ve yüksek verimli tasarımlar ile spor alanlarındaki aydınlatma ihtiyaçlarına çözümler sunmaktadır.

Broşürü indirmek için tıklayınız

Daha fazla bilgi için Lighting for Sport Halls

Daha fazla referans görmek için Lighting for Sport Halls References

Please choose your preferred language.
Switch to English