Tünel ve altgeçit uygulamalarında aydınlatma tasarıma yön veren çıkış noktası...

Hückeswagen’daki Höhsieper tünelinin yenilenme çalışmaları bilinenden farklı aydınlatma gereksinimleri ile ön plan çıkmıştır. Projenin aydınlatma tasarımına yöne veren çıkış noktası doğal yaşam ile bütünlük sağlayacak altgeçit aydınlatma ihtiyaçları olmuştur.

Çok uzun süredir kullanılmamış olan bu tünel aslında bir demiryolu altgeçitidir. Zamanla doğal yaşamın parçası olan altgeçit özellikle yarasaların belirli dönemlerde geçiş noktası haline gelmiştir. 18. Yüzyılda hayata geçirilen bu tarihi yapı; 19. Yüzyılda tren yolu olarak kullanılmış; 20. Yüzyılda ise kullanıma kapanarak doğanın bir parçası olmuştur. Bu özel kimliği, yapısı ve stratejik konumu projeyi 2011 yılında yenileme çalışmaları yapılmak üzere günümüze taşımıştır. Yapılan değerlendirmelerde farklı bir konseptle tasarlanan geçit, bisiklet ve yaya yolu olarak yeniden düzenlenmiştir. Ancak bu yeni kullanım amacı özellikle yarasaların geçiş evi olan tüneli farklı bir şekilde gündeme getirmiştir.

Tasarım revizyonu tüneli kullanan diğer canlıları rahatsız etmeyecek şekilde doğal yaşamın bir parçası olmak zorundadır. 225 metre uzunluğundaki tünele püskürtme kum ile iç çeperde bir duvar örülmüş ve 1.2 metrede duran bu iç mesafe yarasaların gizlenmesi için yeterli loşluğu oluşturmuştur. Projede iç çeperdeki loşluğu yok etmeyecek ve bisiklet ile yaya kullanıma uygun yapıda özel optik sistemli LED ürünler kullanılarak aydınlatma tasarımı yapılmıştır. Duvar yüzeyine monte edilen armatürlerin optik sistemi, ışığın yarasaların alanına girmemesi ve bisiklet yolundaki güvenlik aydınlatmasını yeterli ve kamaşmasız olarak sağlaması tasarımın en temel amacını oluşturmuş ve bu amaca ulaşılmıştır.

Özelikle kentsel alanlarda yaygınlaşan bisiklet ve yaya yollarının aydınlatma tasarımı standart araç yolu ve çevre aydınlatma gereksinimlerinden oldukça farklıdır; tasarımın homojen ve yeterli olmasının yanı sıra kullanım amacına uygun düşük kamaşma değerlerine sahip olması gerekmektedir. Trilux, 872 serisi LED tünel ve altgeçit aydınlatma ürünlerinin kullanıldığı bu projede, tünelin kullanım amacına uygun olacak şekilde optik sistem seçilerek uygulanmıştır.

Tasarıma enerji tasarrufu sağlanması amacı ile aydınlatma kontrol sistemi de dahil edilmiştir. Sensörler ile yapılandırılan sistemde tünelin yoğunluğuna bağlı olarak tünelde kimsenin olmaması durumunda %30 oranın dim edilerek düşük enerji tüketimi ile sadece güvenlik aydınlatmasını sağlayacak yeterli aydınlatma seviyesi elde edilmiştir.

Daha fazla bilgi için: Trilux Xperience.

Please choose your preferred language.
Switch to English